Za sve opcije molim te da se prijaviš ili registriraš!

Old - Suviše...

Da je snimljen tamo negde ranih 1970-tih, najnoviji film koji potpisuje kontroverzni M. Night Shyamalan, mogao je postati neka vrsta kultnog žanrovskog ostvarenja. Međutim, s obzirom da je ova mešavina sf/horor žanra nastala nekih pedesetak godina kasnije, teško da bi mu se mnogo od atributa "bitnosti" moglo pripisati...

Četvoročlana porodica došla je u ekskluzivni rizort na letovanje. Ne znamo gde se nalazi, osim da je "bolje od Kankuna". Mama, tata i dvoje dece - 11-godišnjakinja i 6-godišnjak. Mama (Vicky Krieps, nagrađivana luksemburška glumica; Phantom ThreadDas Boot...) i tata (dobro poznati Meksikanac Gael García Bernal) jesu i pred razvodom, a, pri tom je mama i prilično bolesna, pa je ovaj odmor i poslednja prilika da se još jednom opuste sa svom decom. 

Sve se u početku čini kao iz bajke, domaćini odmarališta im služe koktele dobrodošlice, a glavni menadžer im odmah sledećeg jutra prilazi i u poverenju saopštava da su "izabrani" da ih kombi preveze do najekskluzivnije plaže u okruženju "koja se ne nudi svima". Ništa ne sluteći, porodica pristaje, kao i tek još poneki gosti. Prevoz je tu, ostavlja ih na predviđenom mestu, uz objašnjenje da će doći po njih kada pozovu vozača, odnosno u 17 časova popodne. Ekipa se probija kroz gusto rastinje i kanjonske stenčuge do plaže...

E, a kad tamo jednom dospeju, nakon prvobitne sreće, zatiču leš neke plavuše u moru i sklupčanog crnca-repera koji samo sedi ispod džinovske stene ne znajući šta ga je snašlo. E, da, i curi mu krv iz nosa stalno. I, kao da to nije dosta, naši junaci počinju nezaustavljivo da stare, što je posebno vidljivo na deci koja su tu (bratu, sestri i još jednoj devojčici). Zatečeni shvataju da nešto nije u redu s plažom i pokušavaju da pobegnu, ali signala za mobilni nema, a svaki pokušaj da se vrate putem koji su došli završava se onesvešćivanjem dotičnih i... pazi sad... buđenjem na istu plažu?!

Ovde prekidam dalje prepričavanje, jer nema smisla spojlerisati. Uprkos "naivnosti" i "nedorečenosti" kojim ovaj film raspolaže, on, ipak, može da se gleda i "drži pažnju" skoro dva sata koliko traje. Treba reći da nije u pitanju klasičan horor, već više psihološka studija likova zatečenih na plaži. Što, u krajnjem slučaju, može da se shvati i kao glavna manjkavost celokupnog ostvarenja. Jer, uprkos nameri da se ponudi "nešto drugačije", likovi zatečeni na plaži nisu dovoljno "izvajani", njihovi dijalozi su ponekad i banalno smešni, a postupci neuverljivi. Tako je, recimo, među "ekipom" i zatečeni hirurg s psihološkim problemom koji u trenutku svog ludila pominje neki film, a nikad razjašnjeno koji, niti kakve veze sve ima s radnjom ovog našeg filma. A, takođe, ni "glumačka hemija" ostalih učesnika nije dobra, uključujući i pomenutu Vicky i Gaela, pa suviše često izgleda kao da recituju svoje uloge, a ne da su zaista saživljeni u njima. O hirurškoj operaciji na pesku da i ne govorim...

Stvari se donekle popravljaju tek pred kraj Old, kada dobijamo koliko-toliko suvislo objašnjenje cele gungule. Ali, to za većinu gledalaca neće biti dovoljno, jer se od reditelja reputacije Shyamalan očekuje nešto mnogo više svakim njegovim novim ostvarenjem (naravno, ima i onih koji će reći da reditelj koji sebi dozvoli da snimi After Earth ne treba više ni da pravi filmove...). Jer, ovo je mogla biti lepa psihološka "meditacija" o prolaznosti života i "pravim vrednostima" kojim treba da stremimo u njegovoj "kratkoći", upakovana u "žanrovsku posebnost", ali se sve ispostavilo u ne baš vešto sklepanu storiju o ko-zna-tačno čemu? 

Suviše toga je u ovom filmu da bi on bio loš, ali je i suviše lošeg da bi on bio proglašen za dobar. Pa, kako hoćete, upozorenje je izdato...

  • Komentari (6)

Za komentiranje morate biti prijavljeni!

  • dzindzin16
    eXtreme member
    14.10.2021. 18:30
    Nije ovo bas tako lose, kako ga neki popljuvase.Sasvim solidan za neobaveznu rekreaciju mozga.Hvala na prevodudzindzin162021-10-14 18:43:21
  • JoxerTM
    eXtreme member
    30.09.2021. 16:06
    Ja ću ipak preporučiti.

    Sve drugo se slažem.
    Ideja baš prava za scifi bombon, ali scenarist zaboravlja da scifi ne gledaju idioti.
    Pa će taj scenarist bez ikakve potrebe crtati očigledne stvari, kao da gledamo bezbrojni holivudski isprdak za glupe&gluplje.

    Nervozu zbog podcjenjivanja nekako ćemo pregrmiti, ali onda ćemo pitati moramo li opet trpiti spilbergovske ajnštajne od djece koja su do jučer bila skoro nepismena, pa su nakon pubertetske eksplozije odjednom krenuli izmjenjivati životne mudrosti da bi im i Vitgenštajn u mladim danima pozavidio.

    Na žalost holivud prodaje spelbergovske nebuloze i ne mogu se izbjeći nikako već 20 godina, pa ćemo preći nekako i preko toga jer je krajnji obrat, iako očekivan, top klasa u današnje vrijeme.
    Ne palamudi o pravima crnaca u americi, ne bavi se problemima useljenika, nema ni traga ikakvim političkim motivima iako je glumačka postava raznolika što se rase tiče.

    Ne, umjesto toga ubada u američki zakonik o privatnom vlasništvu te nedodirljive nemoralne korporacije pri tome podsjećajući na sramotnu prošlost nacije, Tuskegee Study, zločin za koji do dan danas nitko nije izveden pred sud.

    Zato iako je pun mana, treba ga pogledati i prodiskutirati uz jednu kavu.
    Moglo je bolje, trebalo je bolje. Al' šta je, tu je.
    JoxerTM2021-09-30 16:12:54
  • Tom Brady
    Active member
    18.09.2021. 18:42
    Dobra ideja koja je loše realizovana. Neuverljiva gluma, loš scenario, kamera takođe. Moglo je to puno, puno bolje. Ne preporučujem.
;

{{message}}

{{item.title}}