Babylon VS The Fabelmans

Čudno kako se desilo, ali dva filma koja su pobudila velike svetske "frke", približno slične tematike, stigla su istovremeno u ovdašnje dvorane - BabylonThe Fabelmans. I, dok je prvi delo koje kao reditelj i scenarista potpisuje Damien Chazelle (First ManLa La LandWhiplash, serija The Eddy), drugi je delo velemajstora Stevena Spielberga. Oba filma, na ovaj ili onaj način, pripovedaju o ljubavi prema filmskim slikama, Holivudu, njegovim iskušenjima. S tom razlikom, da se Spielbeg odlučio za intimniji pristup, nudeći neku vrstu romantizovano-autobiografskog pristupa problematici želje za stvaranjem u Holivudu, dok je Chazelle pokušao da nam napravi gotovo "epitafno" delo koje govori o iskušenjima, zabludama, ali i lepotama življenja i rada u Holivudu, tamo negde u "ludim dvadesetim", u vremenu koje se suočilo s iskušenjima prelaska s nemog na tonski film.

Jedan znameniti filmski kritičar napisao je da je Babylon "kao La La Land na kokainu". I, to je možda i najpribližnija odrednica šta nam je, zapravo, Chazelle ponudio. Ludilo, možda i "preartificijalno", dugo par minuta više od tri sata. Pa, ko izdrži. Montažni kadrovi smenjuju se jedan za drugim, čineći ovo delo možda i prenapornim za standardne emocije, ali sve to čini da celokupan utisak bude vredan doživljaja. Prema svemu tome, Spielbergovih dva i po sata deluje kao "razbibriga", ali je "intimnost" koju autor E.T. the Extra-Terrestrial nudi, čini se, mnogo "bliža" običnom gledaocu, bez "(kvazi)artificijelnih" pretenzija koju nudi Chazelle. Pripovedanje kod Spielberga teče ravnomerno, lako ga je pratiti i shvatiti, dok Chazelle "barata" mnogim likovima i aluzijama na stvarne likove i događaje (ne baš poznate "neupućenim" gledaocima koji ne prate istorijat kalifornijskog glamura), praveći u neku ruku "film epohe", opterećen možda i suvišnim kadrovima, uključujući i one koji svesno provociraju svojom šokantnošću (recimo, orgijastične žurke ranog Holivuda, koje svojom bestijalnošću podsećaju na scene iz Pazolinijevog Salò o le 120 giornate di Sodoma, a kojima prethodi čak i "krupnokadrovsko" pražnjenje creva pravog slona na facu glavnog junaka, kome je dato u zadatak da tu živuljku obezbedi za zabavu raspojasanih gostiju na pomenutoj žurci (Može li iko da zamisli Spielberga da ikad snimi takve kadrove?)!??? 

Shodno svemu napisanom, The Fabelmans ostaje moj favorit u odnosu na Babylon. Chazelle jeste da je možda sebi postavio kompleksniji zadatak, želeći da kroz priču o vezi između jednog holivudskog "službenika" (Diego Calva) i Femme fatale glumice (Margot Robbie), uz dodatak neizbežnog Brada Pitta (kao holivudskog "tate-glumca"), predstavi priču o tome kako se sam Holivud menjao i stasavao u to što jeste sada (a i mi sa njim), ali ponekad treba biti i razložniji u tome šta želiš da postigneš svojim emocijama, ma koliko da ih imaš. Babylon jeste šljašteći, bogat muzikom i pokretom, montažerski i zanatski velelepan, ali mu, bar po meni, fali "ono malo duše više" koje The Fabelmans ima da ponudi. A, Spielberg je čak i pola sata kraći...

 

 

 • Komentari (7)

Za komentiranje morate biti prijavljeni!

 • ar8c
  eXtreme member
  01.02.2023. 18:58
  Zbog čega trajanje filma sve češće postaje velik problem? Da li zbog brzine života i manjka koncentracije fanova, ili tu ima još nešto? Koliko god da mi se život ubrzao, nikada ne postavljam pitanje trajanja pre premijere. Ako je film slab, onda mi je i 90 minuta previše. Ako je film pravi, onda prosto ne želim da ikada stane. Tako je bilo i u mlađim danima, a tako je i sada uz opasku da je generalno malo baš dobrih filmova, a pogotovo dobrih dugih filmova. Ako je zbog umora i obaveza nekada potrebno premijeru podeliti u dve večeri, ni to nije strašno jer ionako svi gledamo serije pa se ne bunimo.

  Što se tiče filma iz teme, spreman je za premijeru i gledaću ga ovih dana baš da proverim od čega je satkan, kao i da napravim neminovno poređenje sa odgledanim The Fabelmans. Ovo što Puppet napisa otprilike je tačno ono što i očekujem od filma. Doduše kod mene ni ne mora previše u neke ljubavno/melodramatične vode. Dovoljno je da zabavi i da malo oživi duh starog, razuzdanog Hollywooda uz kasting od koga ipak očekujem da se istakne...
 • bgvracar
  Senior translator
  01.02.2023. 14:52
  Nisam još odgledao film, ali brate mili, 3 sata traje. Dead Za koga prave ovakve filmove? Sve češće ih gledam u ratama što je ranije bilo nezamislivo. Pa bar da imaš šta da vidiš, već sve neke reciklaže, isprazne priče, beskonačni rimejkovi... Ajde, dobro, pružiću mu šansu ...u nekom trenutku vremena u univerzumu. LOL
 • puppet_master
  eXtreme member
  01.02.2023. 08:39
  Ne znam zašto sam mislio da je ovo mjuzikl. Nebitno, delom mi se dopao, do trećeg čina sam imao osmeh, nekada zbog onoga što se dešava na ekranu, nekada pa zbog toga što me podseća na toliko toga što sam voleo tokom svog života i ljubavi prema filmu, refleksije filmova koje sam voleo, romana Harolda Robbinsa o Hollywoodu te epohe, potom deo tog divljaštva i dekadencije, hira i čistog ludila iza zavesa, lajavo, sa eto i meni voljenim glumcima, u lepim bojama, baš ono što sam priželjkivao već danima, film kakav mi je falio. 

  Sa druge strane, smetala mi je neuverljivost odnosa među likovima, u svom tom nikad-kraja-filma vremenu priča nije uspela da me ubedi u njihovu povezanost, kamoli tek emocije ili u hemiju na ekranu, što ne ide u prilog mom celokupnom utisku o samom kvalitetu filma, pada mi na ziceru. Bila mi je potrebna jača ljubavna priča i to da me razbije tragičnost likova. No, kažem, svejedno sam u mnogim detaljima imao meni lepo iskustvo sa Babylonom.