Za sve opcije molim te da se prijaviš ili registriraš!

}

Babylon VS The Fabelmans

Čudno kako se desilo, ali dva filma koja su pobudila velike svetske "frke", približno slične tematike, stigla su istovremeno u ovdašnje dvorane - BabylonThe Fabelmans. I, dok je prvi delo koje kao reditelj i scenarista potpisuje Damien Chazelle (First ManLa La LandWhiplash, serija The Eddy), drugi je delo velemajstora Stevena Spielberga. Oba filma, na ovaj ili onaj način, pripovedaju o ljubavi prema filmskim slikama, Holivudu, njegovim iskušenjima. S tom razlikom, da se Spielbeg odlučio za intimniji pristup, nudeći neku vrstu romantizovano-autobiografskog pristupa problematici želje za stvaranjem u Holivudu, dok je Chazelle pokušao da nam napravi gotovo "epitafno" delo koje govori o iskušenjima, zabludama, ali i lepotama življenja i rada u Holivudu, tamo negde u "ludim dvadesetim", u vremenu koje se suočilo s iskušenjima prelaska s nemog na tonski film.

Jedan znameniti filmski kritičar napisao je da je Babylon "kao La La Land na kokainu". I, to je možda i najpribližnija odrednica šta nam je, zapravo, Chazelle ponudio. Ludilo, možda i "preartificijalno", dugo par minuta više od tri sata. Pa, ko izdrži. Montažni kadrovi smenjuju se jedan za drugim, čineći ovo delo možda i prenapornim za standardne emocije, ali sve to čini da celokupan utisak bude vredan doživljaja. Prema svemu tome, Spielbergovih dva i po sata deluje kao "razbibriga", ali je "intimnost" koju autor E.T. the Extra-Terrestrial nudi, čini se, mnogo "bliža" običnom gledaocu, bez "(kvazi)artificijelnih" pretenzija koju nudi Chazelle. Pripovedanje kod Spielberga teče ravnomerno, lako ga je pratiti i shvatiti, dok Chazelle "barata" mnogim likovima i aluzijama na stvarne likove i događaje (ne baš poznate "neupućenim" gledaocima koji ne prate istorijat kalifornijskog glamura), praveći u neku ruku "film epohe", opterećen možda i suvišnim kadrovima, uključujući i one koji svesno provociraju svojom šokantnošću (recimo, orgijastične žurke ranog Holivuda, koje svojom bestijalnošću podsećaju na scene iz Pazolinijevog Salò o le 120 giornate di Sodoma, a kojima prethodi čak i "krupnokadrovsko" pražnjenje creva pravog slona na facu glavnog junaka, kome je dato u zadatak da tu živuljku obezbedi za zabavu raspojasanih gostiju na pomenutoj žurci (Može li iko da zamisli Spielberga da ikad snimi takve kadrove?)!??? 

Shodno svemu napisanom, The Fabelmans ostaje moj favorit u odnosu na Babylon. Chazelle jeste da je možda sebi postavio kompleksniji zadatak, želeći da kroz priču o vezi između jednog holivudskog "službenika" (Diego Calva) i Femme fatale glumice (Margot Robbie), uz dodatak neizbežnog Brada Pitta (kao holivudskog "tate-glumca"), predstavi priču o tome kako se sam Holivud menjao i stasavao u to što jeste sada (a i mi sa njim), ali ponekad treba biti i razložniji u tome šta želiš da postigneš svojim emocijama, ma koliko da ih imaš. Babylon jeste šljašteći, bogat muzikom i pokretom, montažerski i zanatski velelepan, ali mu, bar po meni, fali "ono malo duše više" koje The Fabelmans ima da ponudi. A, Spielberg je čak i pola sata kraći...

 

 

  • Komentari (23)

Za komentiranje morate biti prijavljeni!

  • Tom Brady
    Active member
    21.05.2023. 22:04
    Po meni prosečan film, ništa više od toga. Ovde su više dobar marketing i tzv svetski filmski kritičari odradili dobar posao da ovo postane "remek delo".
  • klass
    Active member
    09.02.2023. 11:01
    Dok mi je The Fabelmans nekako izvestacen, bajkovit, da ne kazem ljigav, Babylon je otisao u drugu krajnost. Preteran u svemu, a povrsan kada nije trebao da bude. 

    Ta prica o glumcu - Konrad i glumici - LaRoj, je mogla korektnije da bude ispricana, tj. da se vise vremena posvetilo njima u tom dobu prelaska na zvuk. Da bude bas ozbiljan film...

    Umesto toga oni su x puta vise vremena posvetili nekoj bezveznoj zurki s' pocetka, jedenju pacova, ili glupavoj borbi sa zmijom...ima toga jos. ;)  I na takve gluposti su protracili 3 sata. 

    Uglavnom, bas predug, bezvezan film...Ocena 5.0


  • uredi ovo
    Active member
    09.02.2023. 09:16
    Odgledao sam 80 minuta i nisam mogao više.
    Scenarist vjerojatno nije nikad uspio navršiti 18 godina, zapeo je negdje u 12-oj. Priča je toliko izvještačena i toliko vrijeđa sve te ljude tog vremena pa moraš biti ili mrtav ili 100 % pod Alzehajmerom da ne tužiš za uvredu, ako se u bilo kojem momentu prepoznaš.
    Neki dan sam odgledao neke filmove iz 1920-ih i 30-ih i jedino što mogu reći da vrijede više od ovog smeća, i napeto, i "pitka" priča, i scena autentična, glumci jesu malo "plastični" ali to je s gledišta vremena uistinu zanemarivo.
    O ukusima se ne raspravlja, meni je ovo smeće, komercijala, kičeraj i bez imalo stila. Priča bez, priče, pretjerivanje i bez ikakve veze s mozgom.
    Ti ljudi koji su tad snimali filmove, nisu bili budale, a problemi s kojima su se sretali za današnje prilike su bili nepremostivi problem i oni su ih rješavali.
    "Dobra stara vremena" ne postoje, a ova današnja su opsjena i bezumlje ili u najboljem slučaju intelektualna ograničenost sa svrhom i razlogom, jer ako je profesor gluplji od učenika učenik će biti ono što se od njega i očekuje: ovca za šišanje i produkcija janjaca... za čega već janjci služe.
    Umjetnost je ono nešto što svako malo mora opaliti šamar javnosti da se trgne iz letargije i pokrene promjene, pobudi inteligenciju i ljudsku prirodnu znatiželju i traganje za boljim i uključivanjem inteligencije. Ma....
;

{{message}}

{{item.title}}