HinterlandPogledaj trailer!
Ocjena korisnika
Odlično!
6,286%
Hinterland

Naslov:

Grad prokletih

Godina:

2021

Žanr:

drama, povijesni, kriminalistički, misterij, triler

Trajanje:

98 min

Režija:

Stefan Ruzowitzky

Scenarij:

Stefan Ruzowitzky
, Hanno Pinter
, Robert Buchschwenter


Glavne uloge:


Peter Moucka
  >  Steiner
Wolfgang Pissecker
  >  Gefängniswärter
Markus Schleinzer
  >  Taschendieb
Matthias Schweighöfer
  >  Josef Severin
Germain Wagner
  >  Graf von Starkenberg
Eugen Victor
  >  Portier
Margarete Tiesel
  >  Hausmeisterin Subotic
Stipe Erceg
  >  Bauer
Max von der Groeben
  >  Kommissar Paul Severin
Trystan Pütter
  >  Rudolf Gerster
Liv Lisa Fries
  >  Dr Theresa Körner
Nilton Martins
  >  Kapitän
Jeanne Werner
  >  Brandweinhure
Konstantin Rommelfangen
  >  Sesta
Murathan Muslu
  >  Peter Perg
Lukas Walcher
  >  Heresmaty
Al Ginter
  >  Oberkellner
Aaron Friesz
  >  Kovacs
Timo Wagner
  >  Oberleutnant Krainer
Marc Limpach
  >  Polizeirat Victor Renner
Maximillien Jadin
  >  Konzipist Gert Hoffmann
Mö Sbiri
  >  Zuhälter Brandweinhalle

Opis:


Nakon Prvog svjetskog rata i sloma Austro-Ugarske, detektiv Peter Perg vraća se kući u Beč nakon godina zatočeništva. No Beč kakvog je nekoć poznavao više ne postoji. Rastu neredi i nezaposlenost, a usto započinje niz nejasnih ubojstava njegovih prijatelja - ratnih veterana. Pergu ne preostaje ništa drugo nego udružiti snage s forenzičarkom Theresom Körner kako bi pokušao riješiti zločine i ubojicu izvesti pred lice pravde.
  • Slično za pogledati
  • Komentari (4)

Za komentiranje morate biti prijavljeni!

  • AlexDeLarge
    eXtreme member
    18.11.2022. 10:17
    Dati film ( koprodukcija Austrije i Luksemburga) sam hteo da gledam na FEST-u, ali sam odustao i sad pogledah. Moze podosta da se napise, ali pokusacu skraceno a opet koliko-toliko da obuhvatim sve po malo. Mislim da odmoran treba gledati film.

    U sustini meni se film svideo.

    Pa ovako opis i nije bas precizan. Grupa vojnika i oficira se vraca  brodom, 1920. godine, u Bec,  nakon borbe u Velikom ratu,  pa vise od dve godine zarobljenistva (u ruskom logoru za zarobljenike) tokom i nakon istog.  Medju njima je i bivsi policijski inspektor Piter Perg ( koji je napustio  porodicu, zenu i dete, i otisao u rat da se bori za ...) sa svojim saborcima u ratu i zatocenicima u logoru. Kako obicno biva, dobro ne za svakog, to ce se i videti, suocavaju se sa novim i fizickim i psihickim problemima, preispitivanjima, odnosu drustva prema njima itd. Tada pocinje serija brutalnih i specificnih ubistava, a Piter Perg se prikljucuje istrazi sa svojim bivsim kolegama iz policije.

    Zanr spoj istorijske drame (dominira i u sutini film to i jeste) i kriminalistickog trilera (kriminalisticki prvo, pa triler, i on je u svrhu prethodnog zanra da ga intenzivira, da se postave jos  neka dodatna moralna i eticka pitanja ).

    Svidja mi se ekspresionisticka postavka ( posleratna, socijalna, `vidi se iz aviona` a i na filmu kako je odradjena, ali mi to nije smetalo ni najmanje, nekome ce to mozda smetati, ta izoblicenost, krive linije, perspektiva, fokusiranje, iskoseni kadrovi, super). A onda i nadrealizam na nekim mestima. Nekako lepo da vas uvuce u taj `kosmarni` svet, i  u  unutrasnje stanje pojedinaca.

    Na par mesta stvarno lepi dijalozi i komentari koji sve govore i o besmislu, ali i uvode u vecite dileme, ali u konacnom autori su dali smernicu ka cemu treba stremiti, i u cemu lezi spas. Nisu svi u mogucnosti, i lepo je to reci, prikazati ali treba i uraditi.

    SPOILER Obrt je nastimovan, i predvidljiv, ali u svrhu produbljivanja istorisjke drame ok.

    Mislim da su mogli bolje da` ukomponuju` dramu i druge zanrove, ovako narativ cesto `iskace iz koloseka` to je moglo da bude kreativnije, i to mi je najvise zasmetalo.
    Poceo da pisem, ostavio otvoreno, otisao za zavrsim nesto, i onda videh komentar od bgv Smile. Isto se u ovakvim situacijama setim Milunke Savic, ali jeste stvarno tako, ali posto je cesto pominjem, rekoh necu i ovde. Secam se kad je pre nekoliko godina bio dokumentarac, pa je termin na RTS-u bio sporan, to sam tada diskutovao sa Malagurskim, eto Sabaton je posle uradio pesmu Lady of the Dark, sa dodatnim klipom na sajtu, intervuju sa clanom grupe o pozadini izrade pesme i sa nekim istorijskim cinjenicama . Flora je bila jedini oficir mislim, Milunka Savic Gligorevic  je  bila narednik. Tuzno i zalasno jeste, ali eto pogledaj i veterane, ali ostase `Svetli grobovi`, i zivi kroz pricu i svoja dela.
    AlexDeLarge2022-11-18 11:10:20
  • bgvracar
    Senior translator
    18.11.2022. 09:31
    Prvo nešto u vezi kratkog sinopsisa filma koji je postavio/postavila Iga Biva. Ne radi se tu o "saradnicima" glavnog junaika, već o ratnim drugovima, saborcima... sa kojima je Perg proveo vreme na frontu, i u zarobljeničkom logoru. Nisu zajedno sedeli u kancelariji i radili za firmu, da bi ih se nazvalo saradnicima. Drugo, glavni junak ni na koji način nije "okrutan", kako stoji u opisu. Možda je na izvestan način, ogrubeo nakon preživljenih strahota rata, ali daleko od toga da je okrutan.

    Iza priče o serijskom ubici koja je filmu trebala dati obrise trilera, krije se zapravo teška drama o sudbinama ratnih veterana koji nakon kraja rata, više nikom nisu potrebni. Kako je Džokser, fino apostrofirao, postali su teret društva. Zaboravljeni od svih, kao srpske ratne heroine Milunka Savić (posle rata jedva sastavljala kraj s krajem kao čistačica u Hipotekarnoj banci, žena poliglota sa znanjem francuskog i nemačkog), ili pak kapetan Flora Sends, koja se izdržavala kao taksista u posleratnom Beogradu. Tužno i žalosno.
    bgvracar2022-11-18 10:10:13
  • titlovi.com
    Approval team
    17.11.2022. 21:20
    Prevod je uradio bgvracar ✨

{{message}}

{{item.title}}